marți, 10 octombrie 2017

Alberto Giacometti - Autoportret - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI ALBERTO GIACOMETTI

* * *

suntem cu toții pictori
ne pictăm viața
munții provocatori
râurile de lacrimi
cascadele de bucurie
anii care au trecut
și momentele pe care nu le vom uita niciodată

(cav)

-

-----------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Alberto Giacometti
Titlul : Autoportret
Titlul original:
Data: 1921
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Alberto Giacometti (*10 octombrie 1901, Borgonovo/Elveția -†11 ianuarie 1966, Chur/Elveția) a fost un sculptor și pictor elvețian, cunoscut mai ales pentru sculpturile sale în stil suprarealist iar mai târziu pentru reprezentarea filiformă a figurilor omenești.

Giacometti este originar din provincia Ticino de limbă italiană a Elveției, unde s-a născut în 1901 în orașul Borgonovo, fiu al lui Giovanni Giacometti, el însuși pictor neo-impresionist, care i-a dat și primele lecții de desen și pictură. Își desăvârșește studiile artistice la Școala de Arte Frumoase (École des Beaux-Arts) și Școala de Arte și Meserii (École des Arts et Métiers) din Geneva. În 1921 pleacă la Roma pentru a studia operele marilor maeștri italieni din trecut. Îl pasionează în special creațiile lui Giotto și Tintoretto, care îi inspiră idea de a realiza o artă lipsită de intelectualism, orientată către originile sale primitive. În 1922, Giacometti se stabilește la Paris, unde urmează cursurile de sculptură ale lui Antoine Bourdelle, experimentând în acelați timp stilul cubist. Se apropie tot mai mult de curentele avangardiste și deschide un atelier împreună cu fratele său Diego, care-i va fi asistent până la sfârșitul vieții.

Începând din anul 1927 expune cu regularitate la "Salon des Tuileries" sculpturile sale suprarealiste, cum este de ex. grupul întitulat Bărbat și femeie, în care se recunosc și elemente cubiste. Este recunoscut de critică și începe să înregistreze și succes la public. Vine în contact cu reprezentanții vieții artistice și literare din Paris, ca Jean Arp, Joan Miró, Max Ernst, Louis Aragon, Paul Eluard. Se atașează în special de André Breton, fondatorul mișcării suprarealiste, contribuind cu articole și desene la revista "Le Surréalisme servant la Révolution".

Urmează o nouă perioadă între 1933 și 1940, în care se concentrază asupra studiului fizionomiei umane, pornind de la privire, "sediul gândurilor". Apoi desenează și pictează corpuri omenești întregi, în tentativa de a uni identitatea ființelor umane individuale dintr-o singură privire. În acest timp se apropie de Picasso, precum și de scriitori înnoitori ai stilului literar, ca Samuel Beckett și Jean-Paul Sartre, cu care stabilește un dialog care va duce la influențe reciproce.

În timpul celui de-al doilea război mondial trăiește la Geneva, apoi, în 1946, se întoarce la Paris, unde începe o nouă fază în creația sa artistică. Figurile sale se alungesc, devin aproape filiforme, într-un spațiu care le conține și în același timp le completează.

În 1962 primește "Marele Premiu" pentru sculptură al Bienalei din Veneția.

Ultimii ani sunt caracterizați de activitate frenetică, organizând mari expoziții în principalele orașe ale Europei. Deși grav bolnav, se duce la New York, unde în 1965 se organizează o expoziție retrospectivă la "Museum of Modern Art". Ca ultimă lucrare, prepară textul pentru cartea "Paris sans fin", care cuprinde o secvență de 150 litografii cu imagini din toate locurile văzute. Se stinge din viață la Chur în Elveția, la 11 ianuarie 1966, fiind înmormântat în Borgonovo, orașul său natal.

Palma Vecchio - Femeie blondă


* * *

am crescut printre stele strălucitoare
dar când te-am ținut în brațe
am avut întreg universul lângă mine

(cav)

------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Palma Vecchio
Titlul : Femeie blondă
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor
Palma Vecchio (c. 1480 – iulie 1528), nascut Jacopo Palma si cunoscut ca Jacopo Negretti, a fost un pictor italian al scolii venetiene nascut la Serina Alta langa Bergamo. I se spune Palma Vecchio („Batranul Palma”) pentru a nu se confunda cu Palma Giovane, stranepotul sau. Cand Palma a sosit in Venetia la inceputul secolului al XVI-lea, se spune ca imediat a devenit partener si competitor cu Lorenzo Lotto si intro oarecare masura, elev a lui Titian. L-a pregatit pe Bonifazio Pitati si l-a influentat pe Giovanni Busi. Primele lucrari ale lui Palma arata influenta lui Bellini. Opera lui Palma demonstreaza o bogatie superioara a culorii, insa nu a excelat in ceea ce priveste inventivitatea si nici nu era un mare desenator. Picturile lui o reprezinta frecvent pe asa numita fiica a sa,Violante, despre care se spune ca Titian era indragostit.

Umberto Boccioni - idol modern


* * *

de pe buzele tale
din ochii tăi
picură vopsele
se nasc povești de pictură
pe o pânză subțire

(cav)
------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor:Umberto Boccioni
Titlul : idol modern
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Umberto Boccioni (nascut in Reggio Calabria, Italy in data de 19 octombrie 1882 – 17 august 1916) a fost un pictor si sculptor italian, reprezentant important al miscarii futuriste.

Revolta futuristă împotriva tuturor tradţiilor culturale merge mână în mână cu glorificarea „frumuseţii vitezei”, cultul maşinilor şi al societăţii contemporane. Metropolele europene, care se dezvoltă într-un ritm alert la începutul secolului al XX-lea, pulsând de vuietul asurzitor al traficului rutier în care primele automobile îşi croiesc drum prin mulţimea de pietoni, biciclişti şi trăsuri, expresie a dorinţei de mobilitate a omului – iată cadrul în care a luat naştere futurismul (din limba italiană: il futuro = viitorul).

A semnat si el (in 1909) Manifestul futurist publicat de Tomasso Marinetti, initiatorul miscarii futuriste.

Benjamin West - Portretul Annei Barbara Hill Medlycott - ANIVERSARE


ANIVERSAREA PICTORULUI BENJAMIN WEST

* * *

văd toate constelațiile
în ochii tăi

acestea produc explozii solare
pe pielea mea

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Benjamin West
Titlul : Portretul Annei Barbara Hill Medlycott
Titlul original:Ann Barbara Hill Medlycott
Data: 1788
Stilul: Rococo
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 61.5 x 74 cm
Unde se gaseste:Colecție privată

Date despre pictor:
Benjamin West PRA (10 octombrie 1738 - 11 martie 1820) a fost un pictor de istorie anglo-american în jurul și după războiul de independență american și războiul de șapte ani. El a fost al doilea președinte al Academiei Regale din Londra, care a slujit între anii 1792-1805 și 1806-1820.

Simeon Solomon - Luna și somnul


* * *

o respirație pe gâtul meu
luna cu gura deschisă
și buzele uscate
așteaptă sărutul de noapte bună

(cav)
------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor:Simeon Solomon
Titlul : Luna și somnul
Titlul original:
Data: 1894
Stilul: Romantic
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 76.2 x 51.4 cm
Unde se gaseste: Tate Britain, London, UK

Date despre pictor:

Simeon Solomon(9 octombrie 1840 in Londra – 14 august 1905 in St. Giles's Workhouse) a fost un pictor englez pre-rafaelit.S-a nascut in Londra pe 9 octombrie 1840, al optulea copil dintro familie cu inclinatii artistice din clasa mijlocie evreiasca. Mama lui, Catherine (Kate) Levy a fost o pictorita amatoare de miniaturi, iar fratii sai mai mari, Abraham (1823-1862) si Rebecca (1832-1886) au fost pictori care i-au influentat creatia artistica.
Nascut si educat in Londra, Solomon a luat primele lectii de pictura de la fratele sau mai mare prin anul 1850. A urmat apoi in 1852 cursurile Carey's Art Academy.
Ca student la Royal Academy Schools, Solomon a fost prezentat de catre Dante Gabriel Rossetti celorlalti membri ai cercului pre-rafaelite. Prima sa expozitie a fost la Royal Academy in 1858. In afara subiectelor literare preferate de scoala pre-rafaelita, subiectele pictate de Solomonau inclus deseori scene din biblia evreiasca cu scene si ritualuri din viata evreilor.
In 1873 cariera lui a fost intrerupta dupa ce a fost arestat intro toaleta publica la Stratford Place Mews, din Londra si acuzat de expunere indecenta si incercarea de a comite sodomie. A fost condamnat la 18 luni de munca grea in inchisoare, dar i s-a redus pedeapsa.

Jacques Hérold - portret astrologic - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI JACQUES HEROLD

* * *

trăiesc în sistemul tău solar
un loc pe care nu mi l-am imaginat niciodată
acolo luna este în săgetător
o somnolență incurabilă

(cav)

------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Jacques Hérold
Titlul : portret astrologic
Titlul original: Portrait astrologique
Data: 1934
Stilul: Surrealism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Jacques Hérold(10 octombrie 1910 - 11 ianuarie 1987)
Jacques Hérold, născut în Piatra Neamț, România, a fost un pictor suprarealist proeminent.

Jean-Antoine Watteau - Serenadă - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI JEAN-ANTOINE WATTEAU

* * *

o pasăre albă stă pe firul electric și ascultă
un bărbat în maro cântă liniști în piață
o melodie despre o lume frenetică
detașat de zgomotul pieții
vede doar trandafiri roz

(cav)

------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Jean-Antoine Watteau
Titlul : Serenadă
Titlul original:
Data: 1715
Stilul: Rococo
Mod de realizare: Ulei pe lemn
Dimensiunea: 17 x 24 cm
Unde se gaseste:Musée Condé, Chantilly, Franța

Date despre pictor:
Jean-Antoine Watteau (n. 10 octombrie 1684 Valenciennes, Franța – d. 18 iulie 1721, Nogent-sur-Marne, Franța a fost un pictor francez. Picturile lui Watteau creează o atmosferă ireală, infățișând o fericire intangibilă. Curtea regală și teatrul erau temele predilecte ale artistului. Tehnica utilizată și preferința pentru culorile vii îi constituie un omagiu adus lui Rubens, însă stilul elegant și sensibilitatea lirică aparțin în intregime lui Watteau. Melancolia și sentimentul efemerității transpare întotdeauna în scenele aparent idilice. Watteau joacă un rol fundamental în înnoirea picturii franceze și devine creatorul unui nou gen, intitulat „serbări galante”, popular în arta rococo-ului. Pictura sa deschide drumul lui Boucher și Fragonard.

Antoine Watteau - Arlequin, Pierrot and Scapin

ANIVERSARE CU SERBARI GALANTE, INVITAT ANTONINE WATTEAU

Poemul Arlechin

mi-am închis cuvintele cu niște
lei într-o cușcă
coama lor atinge norii iar zdrențe de silabe li se scurg din gură
sângele roșu se zvârcolește pe podele umplând crăpăturile dintre gratii
carcasa cuvintelor zace neagră
între leșuri de lei albinoși
îmi văd morțile desculțe cum se desprind din mine cu mirosul lor de salcâm înflorit
le stropesc cu apă rece le descânt de lună plină și le rostogolesc spre cer

demonii cuvintelor și-au scuturat portocalii în livadă
nici moartea nu mai este rotundă
doar o cușcă spartă cu lei flămânzi
un om trist ca un arlechin și
mirosul de viață alb

de Angi Cristea
 





------------------------------------------------------------------------------------ -

Pictor: Antoine Watteau
Titlul: Arlequin, Pierrot and Scapin
Titlul original: Arlequin, Pierrot and Scapin
Data: 1716
Stilul: Rocco
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte: Musee des Beaux Arts, Moulins, Franta

Date despre pictor:

Jean-Antoine Watteau (n.10 octombrie, 1684, Valenciennes - d. 18 iulie 1721, Nogent-sur-Marne) a fost un pictor francez. Picturile lui Watteau creează o atmosferă ireală, infățișând o fericire intangibilă. Curtea regală și teatrul erau temele predilecte ală artistului. Tehnica utilizată și preferința pentru culorile vii îi constituie un omagiu adus lui Rubens, însă stilul elegant și sensibilitatea lirică aparțin în intregime lui Watteau. Melancolia și sentimentul efemerității transpare întotdeauna în scenele aparent idilice. Watteau joacă un rol fundamental în înnoirea picturii franceze și devine creatorul unui nou gen, intitulat „serbări galante”, popular în arta rococo-ului. Pictura sa deschide drumul lui Boucher și Fragonard.

Eugène Henri Paul Gauguin - Toamna

toamna

frunze de chihlimbar
rochii de toamnă pentru copaci

și vantul sufla departe
frunzele uscate
covor de aur la sol
copacii goi vor sta fara frunze
santinele de soldati fara sunet.

(cav)

 


------------------------------------------------------------------------------------ -

Pictor: Eugène Henri Paul Gauguin
Titlul: Toamna
Titlul original: By the Stream, Autumn
Data: 1885; Paris, Franta
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte: Colectie privata

Date despre pictor:

Eugène Henri Paul Gauguin (n. 7 iunie 1848, Paris - d. 8 mai 1903, Atuona/Insulele Marchize, Polinezia Franceză) a fost un pictor postimpresionist francez. Aventurier și geniu, Paul Gauguin a știut să prevadă viitorul, pregătind calea picturii moderne, influențându-i pe fauviști și pe artiștii din gruparea Nabis. Între mizerie și epuizare, călătorii și disperare, a ajuns să creeze opere extraordinare, în care redă cu intensitate viziunea sa senzuală asupra vieții.

Willard Metcalf - Toamna


festival de toamna

pe malurile raurilor verzi
se aud simfonii naturale
albastre - note de apa combinate cu vant.

pe aripile unui basm de toamna
pleaca-ntr-un vals,
mici zane de cupru, rosu si aur
Fâlfâind prin apus de soare pictat.

dansul a încetinit,
urme de chilimbar pe pamant.

(cav)



------------------------------------------------------------------------------------ -

Pictor: Willard Metcalf
Titlul: Toamna
Titlul original: By the Stream, Autumn
Data: 1915
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte: Colectie privata

Date despre pictor:

Willard Leroy Metcalf (1 iulie 1858 – 9 martie 1925) a fost un pictor american. Nascut la Lowell, Massachusetts, a fost elev la Massachusetts Normal Art School, School of the Museum of Fine Arts, Boston si la Académie Julian, Paris. Dupa ce a pictat figuri si ilustratii, a devenit un proeminent pictor peisagist. A facut parte din grupul Ten American Painters care in 1897 s-au desprins din Society of American Artists. Cativa ani a fost instructor la Womans Art School, Cooper Union, New York si in Art Students League, New York. In 1893 a devenit membru al American Water Color Society, New York. In general asociat Impresionismului american, el este cunoscut si pentru peisajele din New England si pentru implicarea in colonia artistilor de la Old Lyme, Connecticut. Nascut intro familie din clasa muncitoare, Metcalf a inceput sa picteze in 1874. In 1876 si-a deschis un studio in Boston si a primit o bursa la scoala Boston Museum, unde a studiat pana in 1878. In 1882 a expus la J. Eastman Chase Gallery din Boston, iar din vanzarile tablourilor si-a finantat o calatorie de studii in strainatate. Metcalf a plecat in Europa in septembrie 1883 si nu s-a reintors in Statele Unite pana la sfarsitul anului 1888. In acel timp a calatorit si a pictat, studiind mai intai in Paris cu Gustave Boulanger si Jules-Joseph Lefebvre, apoi a plecat in Anglia si la Pont-Aven, Brittany.

Guy Orlando Rose - Un pod vechi, Franţa

un pod vechi

un pod vechi nostalgic scârțâie
și căscă.

dar căscatul său este trist și
tărăgănat.

a trecut prin secole și
vrea să audă încă mulţi ani

picioarele îndrăgostiţilor,
săruturi
şoapte

atât de multe secrete, podul are
ochii și urechile?

(cav)

 



------------------------------------------------------------------------------------ -

Pictor: Guy Orlando Rose
Titlul: Un pod vechi, Franţa
Titlul original: The Old Bridge, France
Data: 1910
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 81.28 x 100.33 cm
Unde se găseşte: Colectie privata

Date despre pictor:

Guy Orlando Rose (3 martie 1867 ,17 noiembrie 1925) a fost un pictor impresionist american