sâmbătă, 9 septembrie 2017

Walter Elmer Schofield - Trenwith-Cornish Farm - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI WALTER ELMER SCHOFIELD

* * *

din larg
vântul aduce doar umezeală şi
miros de sare
peste casa nouă
pe care oricum nu o văd din cauza soarelui

o bătaie din palme
mă trezeşte din vis

(cav)



------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Walter Elmer Schofield
Titlul : Trenwith-Cornish Farm
Titlul original: Trenwith-Cornish Farm
Data: c. 1933
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Walter Elmer Schofield (9 septembrie 1867 – 1 martie 1944), pictor american.

Schofield s-a nascut in Philadelphia, tatal sau emigrand in SUA din Marea Britanie in anii ’40. Mama sa era stranepoata scriitoarei Mary Wollstonecraft Shelley, autoarea celebrului „Frankenstein”.

Urmeaza cursurile Swarthmore College si apoi pe cele ale Pennsylvania Academy of Fine Art, inainte de a pleca la Paris, unde se inscrie la Academie Julian. Dar in scurt timp se simte sufocat de cursurile si tehnicile prea rigide si incepe sa lucreze in aer liber, in special in padurea Fontainbleau.

Din 1892 incepe o lunga perioada de calatorii si cautari, artistul stabilindu-se cu familia in 1901 in Southport, Anglia. Doi ani mai tarziu va parasi localitatea, stabilindu-se in colonia artistica St Ives de la Cornwall. Desi statea in Anglia, si-a pastrat cetatenia americana si petrecea in fiecare an destul de mult timp in Pennsylvania, regiune pe care o considera ideala ca inspiratie pentru scenele de iarna.

Locuieste in mai multe orase din Anglia, aflandu-se mereu in cautarea unor noi peisaje care sa merite transpuse pe panza. In timp ce urma cursurile Academiei intalneste un grup de artisti americani, intre care Robert Henri, Edward Redfield, John Sloan, William Glackens, Everett Shinn, membrii ai celebrului grup „The Eight”. Acest grup, format ca o reactie de impotrivire la normele rigide de la National Academy, expune prima data la Macbeth Galleries din New York, in februarie 1908, expozitie care a starnit atat entuziasmul, cat si furia criticii epocii.

S-a remarcat prin scenele de iarna, in stil impresionist, pictate in Anglia si Pennsylvania. Compozitiile sale sunt foarte detaliate si bogate cromatic, Schofield folosind mai ales tonurile de albastru.