vineri, 14 aprilie 2017

Leonardo da Vinci - Mona Lisa - Nat King Cole - Mona Lisa

Mona Lisa

Mona Lisa, Mona Lisa, ţi-au spus oamenii,
Eşti ca doamna cu surâsul misterios,
Au dat vina pe tine oare din cauză că eşti singură?
Să fie din cauza stranietăţii de Mona Lisa din surâsul tău?


Zâmbeşti ca să atragi un iubit, Mona Lisa?
Sau e felul tău de a ascunde o inimă frântă?
Multe visuri au fost aduse în pragul casei tale,
Ele doar zac acolo şi mor acolo.

Ai sânge cald, eşti adevărată, Mona Lisa?
Sau eşti doar o operă de artă rece şi singură?
Zâmbeşti ca să atragi un iubit, Mona Lisa?
Sau e felul tău de a ascunde o inimă frântă?

Multe visuri au fost aduse în pragul casei tale,
Ele doar zac acolo şi mor acolo.
Ai sânge cald, eşti adevărată, Mona Lisa?
Sau eşti doar o operă de artă rece şi singură?

Mona Lisa, Mona Lisa

Versuri, cantec: Nat King Cole


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Leonardo da Vinci - Mona Lisa (La Gioconda) 1503-1506. Cea mai cunoscuta pictura din lume a fost creata pentru vanzatorul florentin de matase Francesco del Giocondo, o comanda pentru a marca instalarea familiei intr-o noua casa si nasterea fiului sau, Andrea. Lucrarea este gazduita de Muzeul Luvru din Paris.
Dintre lucrările realizate de Leonardo în secolul al XVI-lea, de departe cea mai renumită este Mona Lisa, mai precis „Monna Lisa” sau „La Gioconda”. Acest portret de mici dimensiuni este incontestabil cea mai renumită pictură din lume. Renumele său se datorează zâmbetului misterios al femeii, subliniat de artist prin umbrirea colţurilor gurii şi ochilor, astfel că natura sau sursa acestui zâmbet cu subînţeles nu poate fi descifrată. Această tehnică de umbrire s-a numit “sfumato” sau “fumul lui Leonardo”. Vasari, despre care se spune că a cunoscut această lucrare doar din auzite, afirmă că “zâmbetul ei este atât de plăcut, încât pare a fi de origine mai degrabă divină decât omenească”.Dacă Vasari a văzut sau nu tabloul, este subiectul unei controverse printre istorici. Unul din argumentele principale ale celor care susţin că nu a văzut niciodată această lucrare, este că el descrie modelul ca având sprâncene. Unii autori, precum Daniel Arasse, au lansat ipoteza că Leonardo ar fi pictat sprâncenele modelului, dar că acestea ar fi fost eliminate ulterior, nefiind la modă pe la mijlocul secolului al XVI-lea.
----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Leonardo da Vinci
Titlul: Mona Lisa
Titlul original:Mona Lisa
Data:c. 1504
Stilul: Renascentism
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea: 77 x 53 cm
Unde se gaseste: Louvre, Paris, Franta

Date despre pictor:
Leonardo da Vinci(n. 15 aprilie 1452, Anchiano/Vinci, Italia – d. 2 mai 1519, Cloux/Amboise, Franța) a fost un pictor, sculptor, arhitect și om de știință italian(489 de ani de la plecarea lui „dincolo”).In anul 1519 sănătatea i se deteriorează în urma unui atac vascular cerebral. Cu partea dreaptă a corpului paralizată, este ţintuit la pat, iar în ziua de 2 mai 1959 inima sa a încetat să mai bată.
El a fost intruchiparea tipului de „om universal” al Renasterii. Ca pictor a realizat lucrari patrunse de un adanc umanism, pline de poezie si de mister; portrete („Gioconda”), compozitii („Madona in grota”, „Sf. Ana cu Fecioara si Pruncul”), picturi murale („Cina cea de taina”),creatia lui atingand culmile artei renascentiste. Desene, unele artistice (schite, studii de expresie, lucrari definitive), altele cu caracter stiintific. Ca sculptor a realizat statuia ecvestra a lui Francesco Sforza (neturnata in bronz). A lasat un mare numar de schite si proiecte de arhitectura. Autorul unui celebru „Tratat de pictura”. Contributii si anticipari in numeroase ramuri ale stiintei: mecanica (studii asupra frecarii, caderii corpurilor, rezistentei materialelor, etc.), hidrotehnica (sisteme de irigatie), optica (transparenta culorilor, vederea binoculara etc.), cosmologie, anatomie, botanica; a lucrat la constructia unor aparate de zbor, emitand ideea parasutei, si a proiectat numeroase masini (de sapat, tipografice etc.), cuptoare metalurgice etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu